back to top

Najbolji besplatni alati za izradu web stranica

Danas je izrada web stranice neophodna za bilo koje poslovanje.

Ukoliko tek započinjete biznis i nemate veliki budžet za izradu web stranice i online marketing, možete uz nekoliko korisnih saveta kreirati željenu stranicu.

Najbolji besplatni alati za izradu web stranica sjajna su alternativa za sve male biznise koji žele podići svoje poslovanje na veći nivo.

Izrada web stranice može biti jednostavan proces ako pratite nekoliko ključnih koraka. Evo osnovnog vodiča kako to učiniti.

Planiranje i Određivanje Ciljeva

• Odredite svrhu web stranice: Odlučite da li želite web stranicu za poslovne svrhe, blog, portfolio, online trgovinu, itd.

• Definišite ciljanu publiku: Razmislite kome je vaša web stranica namenjena.

Izbor Domena i Web Hostinga

• Odaberite naziv domena: To je adresa vaše web stranice (npr. www.vasasajt.com). Odaberite kratko i pamtljivo ime koje je relevantno za vaš sadržaj.

• Odaberite web hosting: Web hosting je usluga koja omogućava da vaša web stranica bude dostupna na internetu. Postoje različite opcije hostinga, od besplatnih do plaćenih.

Dizajn i Izgradnja Web Stranice

• Izbor platforme za izgradnju web stranice: Možete koristiti platforme kao što su WordPress, Wix, Squarespace, ili Shopify za online trgovine.

• Dizajniranje stranice: Odaberite šablon ili temu koja odgovara vašem brendu i ciljevima. Prilagodite dizajn, boje, fontove i raspored elemenata.

• Kreiranje sadržaja: Dodajte tekst, slike, video materijale, itd. Sadržaj treba da bude informativan, dobro organizovan i optimizovan za pretraživače (SEO).

Testiranje i Optimizacija

• Testirajte funkcionalnost: Proverite da li sve na web stranici radi kako treba – linkovi, forme, korpa za kupovinu, itd.

• Optimizacija za mobilne uređaje: Sve više ljudi pristupa webu preko mobilnih uređaja, pa je bitno da je vaša stranica prilagođena i za njih.

• SEO optimizacija: Optimizujte sadržaj za pretraživače kako bi vaša web stranica bila bolje rangirana u rezultatima pretrage.

Objavljivanje Web Stranice

• Kada ste zadovoljni sa dizajnom i sadržajem, možete objaviti svoju web stranicu.

najbolji besplatni alati za izradu web stranica
Najbolji besplatni alati za izradu web stranica

Održavanje i Ažuriranje

• Redovno ažurirajte sadržaj, održavajte stranicu sigurnom i pratite performanse stranice (npr. kroz Google Analytics).

Ako ste početnik, može biti korisno koristiti platforme za izgradnju web stranica koje nude korak-po-korak vodiče i jednostavno sučelje za korisnike.

Takođe, razmislite o angažovanju profesionalaca, kao što su web dizajneri i programeri, ako imate specifične zahteve ili ako želite složeniju web stranicu.

Koji su najbolji besplatni alati za izradu web stranica?

Postoji nekoliko popularnih besplatnih alata za izradu web stranica koji su korisni za početnike i one s ograničenim budžetom. U nastavku pogledajte nekoliko najboljih opcija.

WordPress.org

WordPress je najpopularniji alat za izradu web stranica na svetu. Besplatan je za korišćenje (morate platiti hosting i domen) i nudi ogroman izbor tema i dodataka (plugins) za prilagođavanje vaše stranice. Idealno za blogove, poslovne web stranice i čak online trgovine.

WordPress.org nudi neograničenu prilagodljivost preko hiljada besplatnih i plaćenih tema i dodataka (plugins). Možete izabrati i prilagoditi dizajn vaše web stranice prema vašim specifičnim potrebama.

Kao najpopularnija platforma za izradu web stranica, WordPress ima veliku i aktivnu zajednicu. To znači bogat izvor tutorijala, vodiča, foruma i trećih strana koje nude podršku.

Ono zbog čega je ova platforma izuzetno popularna je njena kompatibilnost sa SEO-m. Takođe, postoji mnogo dodataka koji mogu pomoći u daljem poboljšanju SEO performansi vaše stranice.

najbolji besplatni alati za izradu web stranica
Najbolji besplatni alati za izradu web stranica

Wix

Wix je platforma za izradu web stranica koja korisnicima omogućava da lako kreiraju web stranice pomoću “drag and drop” sučelja. Besplatni plan uključuje Wix brendiranje, ali nudi laku upotrebu i pristojan izbor šablona.

Weebly

Slično kao Wix, Weebly pruža jednostavno sučelje za “drag and drop” izradu web stranica. Njihov besplatni plan dolazi s osnovnim funkcijama i Weebly brendiranjem na vašoj stranici.

Nudi širok izbor šablona (tema) koje su prilagodljive, omogućavajući korisnicima da odaberu i prilagode izgled svoje web stranice prema svojim potrebama i ukusu.

Šabloni su optimizovani za mobilne uređaje, što znači da se vaša web stranica automatski prilagođava različitim veličinama ekrana, od desktop računara do mobilnih telefona.

Također, Weebly omogućava lako dodavanje online prodavnice na vašu web stranicu, sa mogućnostima kao što su upravljanje zalihama, prihvat plaćanja, i praćenje narudžbi.

Weebly je dobar izbor za pojedince i male do srednje velike poslovne subjekte koji traže jednostavan način za izradu profesionalne web stranice bez potrebe za naprednim tehničkim znanjem.

Međutim, korisnici koji traže visoku razinu prilagođavanja i kontrole nad svojom web stranicom mogu pronaći određena ograničenja u Weebly-jevim funkcionalnostima.

najbolji besplatni alati za izradu web stranica
Najbolji besplatni alati za izradu web stranica

Google Sites

Google Sites je potpuno besplatna platforma koja omogućava jednostavno kreiranje web stranica. Iako ne nudi toliko opcija kao neki drugi alati, odlična je za jednostavne, čiste web stranice.

Google Sites se lako integriše sa drugim Google proizvodima kao što su Google Drive, Google Docs, Sheets, Slides i Calendar. To omogućava lako umetanje i prikaz dokumenata, kalendara i drugih elemenata direktno na web stranici.

Iako izbor šablona nije toliko obiman kao kod nekih drugih alata za izradu web stranica, Google Sites nudi nekoliko čistih i jednostavnih šablona koji se mogu prilagoditi.

Dok Google Sites nudi neke osnovne opcije prilagođavanja, ne pruža toliko napredne opcije za dizajn i funkcionalnosti kao neki drugi specijalizovani alati za izradu web stranica.

Strikingly

Strikingly je fokusiran na omogućavanje korisnicima da lako kreiraju jednostranične web stranice. Njihov besplatni plan uključuje osnovne alate i funkcije, te je dobar za jednostavne projekte i lične stranice.

Jimdo

Jimdo nudi “AI powered” izradu web stranica, što može biti korisno za one koji žele brzo postaviti osnovnu web stranicu. Besplatni plan uključuje Jimdo brendiranje i osnovne funkcije.

WordPress.com

Različit od WordPress.org, WordPress.com pruža hostirani blog servis koji je jednostavan za korišćenje. Besplatni plan uključuje WordPress brendiranje i ograničene opcije prilagođavanja.

Kada birate alat, razmislite o vašim potrebama, tehničkim sposobnostima i dugoročnim ciljevima za web stranicu.

Besplatni planovi obično dolaze s ograničenjima poput brendiranja platforme, ograničenog prostora za pohranu, i manje mogućnosti prilagođavanja, što bi moglo biti važno za vašu odluku.

Preporuka za još članaka:

Drugi čitaju

Možda vas zanima