back to top

Polovni računari – 7 najboljih modela

Ukoliko vam je potreban novi računar ili laptop a ograničeni ste sa budžetom preporučujemo da razmislite o kupovini polovnog računara.

Određeni polovni računari imaju odličan vek trajanja i mogu imati sve specifikacije koje vi tražite u računaru a da pri tome budu pristupačni.

Naravno, ako se odlučite za kupovinu već korištenog uređaja onda trebate dobro istražiti od koga kupujete i kakva su inače iskustva korisnika za određeni uređaj.

Kada je reč o kupovini polovnih računara, neki modeli se izdvajaju zbog svoje izdržljivosti, pouzdanosti i sposobnosti da i dalje pružaju dobre performanse i nakon nekoliko godina upotrebe.

Evo nekoliko modela koji su često preporučeni kao najbolji izbori za polovne računare:

1. Apple MacBook Pro: Ako tražite prenosni računar, MacBook Pro je poznat po svojoj dugovečnosti i izdržljivosti. Stariji modeli često i dalje pružaju odlične performanse za većinu zadataka.

2. Dell Latitude: Ovi poslovni laptopovi su dizajnirani da traju i često imaju robusne kućište koje može podneti redovnu upotrebu.

3. Lenovo ThinkPad: Serija ThinkPad je poznata po svojoj robusnosti i odličnoj tastaturi. Ovi laptopovi su popularni među poslovnim korisnicima i često su dobar izbor za polovnu kupovinu.

4. HP EliteBook: Još jedna linija poslovnih laptopova, EliteBook modeli su izdržljivi i pouzdani, sa solidnim performansama.

5. Apple iMac: Ako tražite desktop računar, stariji modeli iMac-a su poznati po svom dugovečnom dizajnu i kvalitetnim ekranima.

6. Dell XPS: Za one koji traže moćniji laptop za programiranje, Dell XPS serija nudi odlične ekrane i performanse, iako su malo skuplji i kao polovni.

7. Microsoft Surface Pro: Ovi 2-u-1 uređaji su dobar izbor za one koji traže kombinaciju laptopa i tableta.

polovni računari
Polovni računari - 7 najboljih modela

Saveti za kupovinu polovnih računara

Kupovina polovnog računara može biti odličan način da uštedite novac, posebno ako ste svjesni ključnih aspekata koje treba uzeti u obzir.

Evo nekoliko saveta koje vam mogu pomoći da napravite informisan izbor prilikom kupovine polovnog računara:

Definišite Svoje Potrebe: Pre nego što počnete sa pretragom, razmislite o tome šta vam je potrebno. Da li vam je potreban laptop ili desktop? Koje specifikacije su vam potrebne za vaše aktivnosti (RAM, procesor, veličina i tip skladištenja, veličina ekrana)?

Proverite Stanje Baterije (za laptopove): Ako kupujete polovni laptop, proverite stanje baterije. Zamena baterije može biti skupa, a stare baterije mogu imati znatno smanjen kapacitet.

Proverite Fizičko Stanje: Detaljno pregledajte računar za bilo kakve znakove oštećenja. Male ogrebotine su obično u redu, ali izbjegavajte uređaje sa ozbiljnim fizičkim oštećenjima.

Testirajte Računar: Uključite računar i testirajte ga. Proverite da li se sistem brzo pokreće, da li su sve tastature i portovi funkcionalni, i da li ekran ima mrtve piksele ili loše osvetljenje.

Proverite Specifikacije Hardvera: Pobrinite se da hardver odgovara onome što je navedeno u oglasu. Proverite procesor, količinu RAM-a, veličinu i tip skladištenja.

Operativni Sistem i Softver: Proverite da li računar dolazi sa legalnim operativnim sistemom i da li su potrebni drajveri instalirani. Budite oprezni sa računarima koji dolaze s prethodno instaliranim softverom koji možda nije legalan.

Istorija i Upotreba: Pitajte prodavca o istoriji računara. Zašto ga prodaju? Da li je računar bio popravljan ili nadograđivan?

Garancija i Politika Povrata: Proverite da li postoji neka vrsta garancije ili mogućnost povrata. Neki pouzdani prodavci polovnih računara nude ograničenu garanciju.

Cena: Uporedite cene sličnih modela novih i polovnih računara. Uverite se da cena polovnog računara odražava njegovo stanje i starost.

Bezbednost: Nakon kupovine, preporučljivo je ponovo instalirati operativni sistem kako biste se osigurali protiv bilo kakvog softvera koji bi mogao biti instaliran na uređaju.

Pouzdanost Prodavca: Kupujte od pouzdanih izvora ili prodavaca sa dobrim ocenama i recenzijama.

Dokumentacija: Proverite da li računar dolazi sa svim potrebnim dokumentima, uključujući račune, garancije, i originalnu dokumentaciju.

Sledenjem ovih saveta, možete smanjiti rizik i osigurati da vaša kupovina polovnog računara bude uspešna.

polovni računari
Koji su najbolji polovni računari?

Najbolji polovni računari – lista

Dell Latitude

Dell Latitude serija laptopova obuhvata širok spektar modela dizajniranih prvenstveno za poslovne korisnike. Ovi laptopovi su cenjeni zbog svoje izdržljivosti, sigurnosti i pouzdanosti.

Specifikacije variraju u zavisnosti od specifičnog modela i godine proizvodnje, ali evo nekoliko opštih karakteristika koje možete očekivati kod Dell Latitude laptopova:

1. Procesor: Dell Latitude laptopovi često koriste Intelove procesore, u rasponu od Core i3 do visokih performansi Core i7 i i9 serija. Neki noviji modeli takođe uključuju AMD Ryzen procesore.

2. Memorija (RAM): RAM kapacitet se kreće od 4GB za osnovne modele, do 16GB ili više za modele višeg ranga, sa mogućnošću nadogradnje u mnogim slučajevima.

3. Skladištenje: Većina Latitude laptopova dolazi sa SSD-om (Solid State Drive) za brži pristup podacima i bolje performanse. Kapaciteti skladištenja se kreću od 128GB do 1TB ili više.

4. Ekran: Dijagonale ekrana variraju, sa uobičajenim veličinama koje uključuju 13,3 inča, 14 inča i 15,6 inča. Rezolucije ekrana variraju od HD (1366×768 piksela) do Full HD (1920×1080 piksela) ili čak 4K u nekim vrhunskim modelima. Neki modeli takođe nude dodirne ekrane.

5. Grafika: Većina Latitude laptopova koristi integrisane grafičke procesore kao što je Intel UHD Graphics, dok neki modeli visokih performansi mogu imati posvećene grafičke kartice.

6. Povezivost: Ovi laptopovi obično nude bogat izbor portova, uključujući USB Type-A i Type-C, HDMI, Ethernet, i često ugrađeni čitač kartica. Takođe, većina modela ima Wi-Fi i Bluetooth konekciju.

7. Baterija: Baterija može trajati od nekoliko sati do čitavog radnog dana, zavisno od modela i načina korišćenja.

8. Dodatne funkcije: Dell Latitude laptopovi često dolaze sa naprednim sigurnosnim funkcijama, uključujući čitače otiska prsta, pametne kartice, i enkripciju. Takođe, mnogi modeli su testirani da izdrže teže uslove korišćenja.

9. Operativni sistem: Većina Latitude laptopova dolazi sa Windows operativnim sistemom, mada neki modeli mogu imati opciju za Linux.

polovni računari
Polovni računari koje isplati kupiti

Apple MacBook Pro

Apple MacBook Pro je jedan od najpopularnijih laptopova na tržištu, poznat po svojim snažnim performansama, kvalitetu izrade i izvanrednom ekranu.

Specifikacije variraju zavisno od modela i godine izdanja, ali evo nekoliko ključnih karakteristika koje možete očekivati kod MacBook Pro laptopova:

1. Procesor: Noviji modeli MacBook Pro-a koriste Apple-ove vlastite M1, M1 Pro, M1 Max, ili M2 čipove, koji pružaju izvanredne performanse i efikasnost. Stariji modeli su opremljeni Intelovim Core i5, i7, ili i9 procesorima.

2. Memorija (RAM): RAM kapacitet varira, sa novijim modelima koji nude od 8GB do 64GB RAM-a, zavisno od konfiguracije.

3. Skladištenje: MacBook Pro dolazi s visokobrzinskim SSD-ovima, sa opcijama kapaciteta od 256GB do 8TB, u zavisnosti od modela i konfiguracije.

4. Ekran: Jedna od najistaknutijih karakteristika MacBook Pro-a je njegov Retina ekran, koji pruža izuzetno visoku rezoluciju i podršku za široku paletu boja (P3). Neki noviji modeli imaju ekran sa Liquid Retina XDR tehnologijom i ProMotion tehnologijom za prilagodljivu osvežnu frekvenciju.

5. Grafika: Noviji modeli sa Apple-ovim čipovima imaju integrisanu grafiku koja je deo M1, M1 Pro, M1 Max, ili M2 čipova, dok su stariji Intel modeli imali integrisanu Intel grafiku ili posvećene AMD grafičke kartice.

6. Povezivost: MacBook Pro dolazi s Thunderbolt 3 (USB-C) portovima, koji podržavaju punjenje, DisplayPort, Thunderbolt (do 40 Gbps) i USB 3.1 Gen 2 (do 10 Gbps). Noviji modeli uključuju i MagSafe, HDMI, i SDXC čitač kartica.

7. Baterija: Baterija u MacBook Pro laptopovima obično nudi dugotrajno trajanje, sa nekim novijim modelima koji pružaju do 17 ili više sati upotrebe.

8. Kamera i mikrofoni: Većina modela dolazi s HD FaceTime kamerom i poboljšanim mikrofonima za jasnije video pozive.

9. Dodatne funkcije: MacBook Pro ima Touch Bar na nekim modelima, Touch ID za sigurno prijavljivanje i Apple Pay, te visokokvalitetne zvučnike i unapređene audio sisteme.

10. Operativni sistem: MacBook Pro dolazi s macOS operativnim sistemom, poznatim po svojoj stabilnosti, sigurnosti i integraciji s Apple ekosistemom.

Za precizne specifikacije određenog modela MacBook Pro-a, najbolje je posetiti Apple-ovu web stranicu ili se obratiti ovlašćenom prodavcu. Apple redovno ažurira svoje linije proizvoda, pa su dostupni modeli i njihove specifikacije u stalnoj evoluciji.

Lenovo ThinkPad laptopi

Lenovo ThinkPad serija laptopova je poznata po svojoj robusnosti, pouzdanosti i odličnom performansu, što ih čini popularnim izborom među poslovnim korisnicima, studentima i profesionalcima.

Specifikacije se razlikuju zavisno od modela i godine proizvodnje, ali evo nekih opštih karakteristika koje možete očekivati kod Lenovo ThinkPad laptopova:

1. Procesor: ThinkPad laptopovi često koriste Intelove procesore, uključujući i5, i7 i i9 serije, kao i AMD Ryzen procesore u nekim modelima. Procesori se biraju da pružaju optimalne performanse za poslovne i profesionalne aplikacije.

2. Memorija (RAM): RAM kapacitet varira, sa nekim modelima koji nude od 4GB do 16GB ili više, sa opcijama za nadogradnju u mnogim slučajevima.

3. Skladištenje: Većina ThinkPad laptopova dolazi sa SSD (Solid State Drive) skladištem, koje pruža brže performanse i veću pouzdanost u poređenju sa HDD (Hard Disk Drive) skladištem. Kapaciteti se kreću od 128GB do 1TB ili više.

4. Ekran: ThinkPad serija nudi različite veličine ekrana, obično od 13,3 inča do 15,6 inča, sa opcijama rezolucije od HD do Full HD ili čak 4K u nekim vrhunskim modelima. Mnogi modeli takođe nude anti-glare ekrane i opcije dodirnih ekrana.

5. Grafika: Dok većina modela koristi integrisanu Intel ili AMD grafiku, neki modeli višeg ranga imaju posvećene grafičke kartice za intenzivnije grafičke zadatke.

6. Povezivost: ThinkPad laptopovi obično imaju bogat izbor portova, uključujući USB Type-A i Type-C, HDMI, Ethernet, a neki modeli imaju i dok stanice. Većina modela takođe uključuje Wi-Fi i Bluetooth povezivost.

7. Baterija: Baterija u ThinkPad laptopovima je dizajnirana da traje celi radni dan, sa nekim modelima koji nude napredne opcije za produženo trajanje baterije.

8. Sigurnost: Sigurnosne funkcije su ključni aspekt ThinkPad serije, uključujući TPM (Trusted Platform Module) za enkripciju, čitače otiska prsta i opcije za fizičke brave.

9. Tastatura i Touchpad: ThinkPad laptopovi su poznati po svojim izuzetno udobnim tastaturama, koje su idealne za dugotrajno kucanje. Mnogi modeli imaju i TrackPoint uređaj (poznat i kao “nipple mouse”) za dodatnu preciznost.

10. Operativni sistem: Većina ThinkPad laptopova dolazi s Windows operativnim sistemom, mada neki modeli nude Linux kao opciju.

Preporučujemo da pročitate:

Drugi čitaju

Možda vas zanima