Područje Balkana je fascinantna evropska regija za sve turiste koji ga posete, a prelepa priroda – od plavog Jadrana do venaca Alpa nikog neće ostaviti ravnodušnim.
U nastavku pogledajte popularna balkanska jela koja morate probati ukoliko ste na proputovanju Balkanskim poluostrvom.
Balkan karakteriše zanimljiva i komplikovana istorija, a mnoge velesile su na raskršću Istoka i Zapada ostavile neizbrisiv pečat, koji je najvidljiviji u kulturi, veroispovesti, arhitekturi i gastronomskim delicijama.
Arhitektura u balkanskim gradovima se menja baš kao što menjate i regije i države – od prelepih venecijanskih palata, preko zgrada u istočnjačkom, otomanskom stilu, do baroknih zgrada koje nam je Austrougarska ostavila u nasleđe, do betonskih socijalističkih blokova.
Međutim, jedno je sigurno – na Balkanu niko neće ostati gladan, a najveće iznenađenje za turiste je upravo hrana.
Burek
Njegovo veličanstvo burek je neizostavna đakonija koju svaki turista mora da proba, a posebno je poznat bosanski burek – koji se pravi isključivo sa mesom, dok one varijante sa drugim punjenjem nazivaju pitama (srnica, zeljanica i sl.).
U ostalim državama Balkana, klasičan burek je najčešće sa sirom i mesom, mada se pravi i sa voćnim punjenjima, a okrugli burek kakav se jede u Srbiji, napravljen je u srednjem veku u Nišu.
Ova slana poslastica se najčešće jede za doručak sa jogurtom, a datira iz otomanske ere, pa se stoga može naći u brojnim zemljama koje su Osmanlije pokorile – od Hrvatske, do juga Grčke.
Kafa
Omiljeno kofeinsko piće koje pijemo čim otvorimo okice varira u čitavom regionu. U Bosni i Hercegovini je reč o gustoj smeđoj tečnosti koja podseća na onu koja se sprema u Turskoj, ali se često može popiti espreso, jednako dobar kao italijanski.
Beogradski kafići podsećaju na one koji se mogu pronaći u najvećim svetskim metropolama i poznati su po izvrsnoj usluzi.
Vino
Region je dom nekim od najboljih sorti vina koje možete popiti u Evropi. Neke od jedinstvenih hrvatskih sorti su Malvazija, Dingač i Plavac mali, dok ćete u Hercegovini uživati u cvetnim aromama Žilavke.
Fruškogorsko vinogorje poznato je po odličnom Rizlingu, dok crvena vina sa juga Srbije, Crne Gore ili Makedonije plene punoćom ukusa i zanosnim bukeom.
Rakija
Ovo alkoholno piće koje se pravi od raznih vrsta voća proslavilo je Balkan kao regiju i stavio ga na mapu svih ljubitelja žestine.
U Srbiji se smatra nacionalnim pićem, ali isto tako ga svojataju i u drugim zemljama bivše Jugoslavije.
Vrhunska šljivovica, loza, dunjevača ili kajsija se često pije kao aperitiv pre glavnog jela, mada se neretko drmne i koja čašica ujutro, da malo “prokrvi” organizam, uz jutarnju kaficu.
Maslinovo ulje
Brojne porodice u ruralnim delovima zemalja širom regiona imaju stabla masline u svojim dvorištima, čije plodove konzumiraju uz meze i od njih prave vrhunsko ulje, koje se koristi kao dodatak raznim jelima.
Od Hrvatske do Crne Gore i Severne makedonije, pronaći ćete visokokvalitetne proizvode različitih ukusa i gorčine po pristupačnim cenama.
Tartufi
Ova vrhunska gastronomska delicija najraširenija je u Istri, koja se smatra za velikog proizvođača u svetskim okvirima.
Međutim, tartufe ćete naći na jelovnicima širom Balkana, najčešće u jelima od testenine.
Lignje i dagnje
Balkanske zemlje koje su smeštene duž lepog plavog Jadrana su pravi raj za ljubitelje morskih plodova.
Ako se nađete u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori ili Albaniji ne propustite lignje na roštilju, kao deo rižota ili dodatak ručno rađenim testeninama.
Slična priča su dagnje, a posebno su po slasnom ukusu čuvene albanske, koje se vade u moru kod Sarande.
Riba
Bilo da ste ljubitelj morske ili rečne ribe, na Balkanu nećete pogrešiti. Na hrvatskom i crnogorskom primorju ne propustite tunu, brancin i oradu, a u Sloveniji pastrmku.
Ukoliko se nađete u Vojvodini, obavezno probajte pikantnu riblju čorbu, soma, šarana i smuđa, koje najčešće spremaju na roštilju.
Ako je vaša destinacija Subotica, restorani zaista nude širok spektar delicija i jedinstven ugođaj na severu Bačke, uz tamburaše.
Pica
Na jelovnicima širom Balkana pronaći ćete ovaj specijalitet, koji se odomaćio među domaćim gurmanima.
Pripremaju je prilično dobro i ne škrtari se na sastojcima, samo treba znati gde da je potražite.
Sladoled
Naročito u Albaniji i Hrvatskoj, čiji su delovi blizu Italije, sladoled je neverovatnog ukusa!
Probajte zanimljive ukuse poput maskarponea, limuna, kao i one napravljene od lokalnih sastojaka, poput divljih borovnica.
Popularna balkanska jela – Baklava
Turska i Grčka su verovatno najpoznatije po ovoj poslastici od testa, pistaća, ili orašastih plodova, zaslađenoj sirupom ili medom.
Međutim, baklava se može naći širom Balkana – u Bosni i Hercegovini najčešće se pravi od pistaća, ponekad ukombinovana i sa čokoladom, a sve je popularnija i tzv. kajmak-baklava, dok ćete u Novom Pazaru i na jugu Srbije pojesti najsočniju baklavu sa orasima.
Knedle
Knedle se baš jedu a Balkanu, a gotovo svaka država ima specifičan naziv i sopstvenu verziju.
U Bosni i Hercegovini klepe se tradicionalno prave od mlevene govedine, ili spanaća sa sirom i podsećaju na velike raviole.
Gomboce u Vojvodini i delovima Hrvatske su knedle punjene šljivama uvaljane u prezle. A varijacije knedli od krompira mogu se naći širom regiona.
Ćevapi
Nema ništa lepše od sočno ispečenog mlevenog mesa na roštilju, a u zavisnosti od regiona, prave se od junetine, jagnjetine, svinjetine, a ponegde i sa dodatkom luka (ili mešavine navedenih vrsta mesa).
U Bosni i Hercegovini i Srbiji se smatraju nacionalnim jelom, a često se jedu i u Albanji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, pa čak i u Slovenji.
Obično se služe uz kajmak ili ajvar i luk, a mogu i u somonu za poneti.
Punjene paprike i sarme
Ovo tradicionalno jelo često je na astalu za porodični ručak u domaćinstvima na Balkanu.
Nadev je sličan za obe vrste jela – mešavina mlevenog mesa i pirinča, s tim što se sarma dodatno obogati komadićima slanine ili suvog mesa, kao i začinima.
Postoji i u veganskoj opciji, koja se pravi bez mesa.
Trileće
Ovaj tradicionalni balkanski desert može se naći širom regiona, a odnedavno i na evropskom kontinentu.
Reč je o biskvitu, natopljenom mešavinom mleka, a koji je zatim prekriven karamelom. Servira se hladan.
Crni rižoto
Plodovi mora se često koriste u rižotu i testenini, a nigde tako često kao u Hrvatskoj, gde je crni rižoto ili crni rižot glavna namirnica na obali.
Jelo dobija svoju boju od mastila sipe, glavnog sastojka ove slane “grickalice”.
Palačinke
Ova, uglavnom slatka đakonija odomaćila se u balkanskim restoranima, gde se često služi kao desert, mada postoje i one u slanoj varijanti, najčešće sa šunkaricom, šampinjonima i sirom.
Ako ih naručite posle ručka, najčešće se pune pekmezom, orasima i šećerom, ili čokoladnim kremom, a ukusu teško mogu odoleti i oni koji paze na svaku kaloriju.
Preporučujemo da pročitate:
- Kako zaraditi preko interneta
- Kriptovalute cena
- Najbolji MTS telefoni na rate
- Idealna dijeta za mršavljenje i kako je odabrati?
- Ideje za uređenje dvorišta i terase
- iPhone aplikacije za praćenje tjelesne aktivnosti