back to top

15 ključnih stvari za kućnu teretanu ako želite dobru formu i kondiciju

Poznato je da redovna fizička aktivnost i vežbanje doprinosi dobrom psihofizičkom stanju organizma, posebno u vremenima kada smo primorani da većinu dana provodimo u sedećem položaju, ozračeni ekranima računara.

Uvek je pravi trenutak da započnete sa vežbanjem i dovedete se u formu, a posebno u proleće, kada treba da skinemo masne naslage koje smo nakupili preko zimskog perioda, nakon praznovanja i teške hrane.

Mnogi se odlučuju da na savršenoj figuri, kojom će impresionirati druge posetioce na plaži, porade u teretani, međutim, i vežbanje u toplini sopstvenog doma je odlična alternativa.

Uostalom, možda ne podnosite gužvu, tuđi znoj i nečiste sprave za vežbanje, ili jednostavno nemate dovoljan budžet za profesionalnu vežbaonicu, a izgradnja kućne teretane je sada jeftinija nego ikada.

Pronaći ćete mnoštvo inovativnih opcija za vežbanje, koje će vam omogućiti da odradite odličan kardio trening, poradite na kondiciji i muskulaturi – vaše telo će vam reći “hvala”, a bićete i mnogo zadovoljniji sobom.

U nastavku vam predstavljamo 15 esencijalnih stvari koje će vam biti neophodne kako bi izgledali poput grčkih bogova, a pritom vam se i novčanik neće previše istanjiti.

Potrebni su vam samo odlučnost, disciplina i dobra volja, da odvojite vreme i prostor za svakodnevni trening.

Prostirka za vežbanje (i jogu)

Čak i ako niste strastveni zagriženik za jogu, prostirke za vežbanje pronaći će brojne namene u vašoj kućnoj teretani.

Koristićete ih za sedenje, istezanje, ležanje, trbušnjake – tačnije za sve vrste vežbi koje planirate da radite na podu, a u koje se svakako računa i joga.

Na kraju krajeva, ne želite da povredite leđa i kičmu na tvrdom parketu ili pločicama.

Podesive bučice i tegovi za ruke i noge

Svakako će vam za rad na bicepsima i tricepsima biti potrebne bučice tj. mali tegići.  Umesto da kupujete gomilu različitih, razmislite o jednom setu na kojem se može prilagođavati težina, u zavisnosti od vrste vežbi.

Osim što smanjuje trošak, na taj način neće vam zauzeti previše prostora, a lako ćete menjati težine od manjih ka većim. Još jedna veoma koristan akcesoar za vežbanje su tegovi za ruke i noge, koji se obmotavaju oko zglobova i pružaju dodatno opterećenje tokom izvođenja vežbi, kako biste postigli željeni mišićni tonus. Dolaze u različitim težinama, a još lakše ih je odložiti i zauzimaju manje prostora nego bučice.

Elastične trake

Još jedan fitnes rekvizit, koji ne zahteva puno novca i mesta za odlaganje, a izuzetno je učinkovit, jeste elastična traka za vežbanje.

Bilo da se odlučite za klasične trake za istezanje, koje je suštinski deo svakog treninga, ukoliko želite da izbegnete povrede i opustite zategnute mišiće, ili trake za vežbanje sa otporom, kojima pojačavate kardio rutinu i radite na snazi, one su sjajan rekvizit kojima ćete obogatiti trening.

Penasti valjak za vežbanje

Napetost mišića je gotovo neizbežna tokom treninga, a korišćenje ove “spravice” za vežbanje je odličan način da je se rešite.

Takođe možete da ga ubacite u svoju trening rutinu, kako bi ste radili na jačim nogama i donjem delu tela na prostirki, ili učinite vaše pilates vežbe izazovnijim i dodate nestabilnost u sve poze.

Ovim malim dodatkom vežbate praktično čitavo telo.

Blokeri za jogu

Nazivaju se još i joga blokovi i važe za jedan od najpopularnijih rekvizita, koji služi kao “alat” za bolju potporu, kako bi se postiglo bolje poravnanje tela kod izvođenja poza.

Čak i ukoliko joga nije vaš izbor za postizanje bolje forme, možete imati koristi od ovog akcesoara, jer nudi bolju stabilnost prilikom istezanja na podu.

Takođe, pruža pomoć početnicima u fitnesu da modifikuju određene vežbe i na taj način bolje istegnu čitavo telo.

Vijača

Svakako ste radili vežbe sa vijačom na časovima fizičko vaspitanja, a na ovaj način možete da vežbate poput čuvenog Rokija, posebno ukoliko nemate dovoljno prostora (ili novca) za traku za trčanje, ili spin bicikl.

Vijača tj. traka za preskakanje, izuzetno je jeftin rekvizit, kojim ćete poraditi na sjajnoj kondiciji i koordinaciji, a definitivno će vam ubrzati otkucaje srca i aktivirati brojne mišiće.

Sklopiva klupa za vežbanje

Ukoliko želite da zaista imate doživljaj prave teretane u kućnim uslovima, biće vam neophodna klupa za vežbanje, koja je odlična za dizanje tegova.

Međutim, umesto da se odlučite za “običnu”, koja zauzima zaista previše prostora i nije previše dekorativna, mi vam savetujemo da izaberete sklopivu klupu, koju ćete lako odložiti, kada je ne upotrebljavate.

Šipka za zgibove

Ovu jednostavnu spravu pronaći ćete na svakoj uličnoj teretani, a klinci su nekada u istu svrhu često koristili i šipku za klofanje tepiha, kako bi se na njoj podizali na rukama i pokazali ko je najjači u dvorištu.

Zgibovi su svakako odlična vežba za rad na mišićima gornjeg dela tela, a u današnje vreme možete kupiti ugradne šipke u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici opreme za fitnes.

Lako se ugrađuju u štok vrata, pošto su podesive za različite širine i omogućavaju vam da u sobi radite zgibove na siguran način, što je posebno zgodno ako nemate previše prostora u stanu.

Lopte za vežbanje i pilates

Ako imate decu, svakako će im ova velika “igračka” biti zabavna, ali lopta za pilates je odlična za najraznovrsnije vežbe opuštanja, istezanja i jačanja mišića.

Kada imate prostirku i loptu, nebo je granica šta možete sve da uradite sa njom.

Televizor ili tablet

Možda se pitate kakve veze televizor, ili moderni pametni uređaji mogu imati sa vežbanjem, ali umesto da vam predstavljaju distrakciju, mogu da donekle zamene personalnog trenera, koji vam je na raspolaganju u teretani.

Zahvaljujući brojnim aplikacijma za fitnes i rekreakciju, sasvim sigurno postoji adekvatan program za vas, bez obzira da li ste fan joge, biciklizma, trčanja, ili pilatesa.

Svakako da rešenje možete potražiti i na Jutjubu, koji je prepun različitih besplatnih tutorijala za vežbanje.

Ogledalo

Poput prave profesionalne vežbaonice, koja nije slučajno prepuna ogledala, i u kući biste trebali da imate jedno, koje ćete koristiti za vežbanje, po mogućstvu u vašoj prirodnoj veličini.

To ne znači da treba stalno da se ogledate, ali ogledalo vam može pomoći da se uverite da vežbe radite pravilno i da pritom imate pravilno držanje dok se istežete, podižete tegove, ili trčite.  

Monitor otkucaja srca

Ukoliko želite da pravilno odradite kardio (ali i svaki drugi) trening, trebaće vam sprava koja će pratiti vaše otkucaje srca, prilikom fizičkog naprezanja.

Monitori otkucaja srca u današnje vreme nisu skupi i pružiće vam jasniju sliku koliko su vaši treninzi i vežbe snage zaista efikasni, a u tu svrhu možete koristiti i pametne satove, koji imaju ovu opciju.

Rusko zvono ili kettlebell

Kada ste savladali vežbe sa bučicama, pravi je trenutak da se oprobate sa kettlebell-om, ili ruskim zvonom, kako se drugačije naziva ovaj specijalni teg za vežbanje.

Može biti odličan za kardio trening, ili vežbe snage, jer uvek podstiče više grupa mišića, a poboljšava vam se i držanje i balans, pa tako ubijate više muva jednim udarcem.

Traka za hodanje

Ukoliko ste jedna od osoba koja ima privilegiju da radi od kuće, pa samim time manje vremena provodite napolju, u šetnji na svežem vazduhu, možda bi trebalo da razmislite da uložite u traku za hodanje.

Izgleda gotovo identično kao klasična traka za trčanje, samo je dosta manjih dimenzija i pogodnija za odlaganje kada ne vežbate.

Tako i za vreme zum sastanaka možete da radite na svojoj kondiciji, ili da prelazite kilometre dok gledate svoju omiljenu seriju, ili kviz.

Peškiri od mikrofibera

Nakon dobrog vežbanja svakako ćete se oznojiti, bilo da radite pilates, džogirate na traci, ili radite zgibove i vežbe snage.

Zato će vam trebati peškir da upije graške znoja, a uvek treba da imate i nekoliko dodatnih pri ruci, uz sprej protiv mikroba, kako biste održavali higijenu vaše opreme za vežbanje.

Drugi čitaju

Možda vas zanima