back to top

Ferštapen na čelu Formule 1

Ljubitelji “najbržeg cirkusa na svetu” su konačno dočekali svoj momenat – nova sezone Formule 1 startovala je početkom marta Velikom nagradom Bahreina, a u nešto više od mesec dana, viđene su čak četiri trke što je sigurno i više nego obradovalo sve one koji pasiorano prate bilo šta u vezi sa vozačima i trkama Formule 1, a kojih je sigurno veliki broj širom sveta.

Nakon Bahreina, usledile su trke u Saudijskoj Arabiji i Australiji, nakon čega je na programu bila trka u Japanu.

Timovi

Svi koji ove godine učestvuju u Formuli 1 verovatno imaju samo jedan cilj, a to je kako sa trona skinuti Maksa Ferštapena koji već tri godine suvereno vlada ovim sportom. Čini se da će i ove godine to biti težak zadatak, ali je još uvek početak sezone, pa nam ostaje da vidimo šta će se dešavati do kraja.

Što se tiče samih timova, bilo je određenih izmena u postavama, ali su vozači glavnih konstruktora uglavnom ostali isti. Za prošlogodišnje šampione, Red Bul, voziće Maks Ferštapen i Serhio Perez.

Za volanom Mercedesa će biti Luis Hamilton i Džordž Rasel. U velikom Ferariju, voziće Šarl Lekler i Karlos Sainc Mlađi.

No, ovde se mora napomenuti da će postava Ferarija biti ovakva samo još ovu godinu jer u italijanski tim sledeće sezone stiže Luis Hamilton, dok Karlos Sainc napušta tim. To će sigurno biti veliki podstrek za Ferari ne bi li ponovo došao na “staze stare slave”, a i Hamilton zajedno sa njim.

Što se ostatka timova tiče, za Meklaren će voziti Oskar Pjastri i Lando Noris, a za Aston Martin Lens Strol i Fernando Alonso.

Čuveni Španac će i ove godine pokušati da ostavi odličan utisak kao što je to bilo prošle sezone, i koliko god je to u njegovoj moći, sigurno će se truditi da beleži rezultate koji će biti i više od onoga što njegov bolid može da ponudi.

Što se tiče tima Alpine, za njih će ove godine voziti Esteban Okon i Pjer Gasli. U timu Vilijamsa nalaze se Aleks Albon i Logan Sardžent, a za RB tim će voziti Danijel Rikardo i Juki Cunoda.

Ekipu novog naziva koja po kladionicama nema puno šansi ove godine, Kik Zauber predstavljaće Valteri Botas i Guanju Džou, a ekipu Hasa Kevin Magnusen i Niko Hilkenberg.

Otvaranje sezone u Bahreinu

Prva trka ovogodišnje Formule 1 od ukupno 24 koliko ih je u programu, vožena je za Veliku nagradu Bahreina.

Najbolji u kvalifikacijama je bio Maks Ferštapen, te je odmah na startu pokazao da će i ove godine pokušati da bude neprikosnoven kao što je to bio slučaj prošle sezone.

Drugi u kvalifikacijama je bio Šarl Lekler, a treći Džordž Rasel. Kada je u pitanju sama trka, ni tu nije viđeno puno novosti. Maks Ferštapen je u potpunosti dominirao, i bio najbolji u Bahreinu. Iza njega se našao Serhio Perez koji je uspeo da se probije sa pete startne pozicije, i dođe do drugog mesta na kraju trke.

Treći je bio Karlos Sainc, a četvrti Šarl Lekler. Na petom mestu se našao Džordž Rasel, a na šestom Lando Noris.

Luis Hamilton je trku završio na sedmom mestu, a Oskar Pjastri na osmom. Dvojac iz Aston Martina, Fernando Alonso i Lens Strol završili su na devetom i desetom mestu na prvoj trci ovogodišnje sezone Formule 1.

Ferštapenova dominacija i u Saudijskoj Arabiji

Samo nedelju dana nakon prve trke u Bahreinu, vozači Formule 1 su već bili na startu nove trke, a ovaj put je to bila trka za Veliku nagradu Saudijske Arabije.

No, stvari i rezultati se nisu mnogo promenili, te je i ovaj put Maks Ferštapen zauzeo prvu poziciju u kvalifikacijama. Šarl Lekler je bio drugi, a ovaj put je sa treće startne pozicije startovao Serhio Perez. Ferštapen je na kraju trke opet prošao kao prvi kroz cilj, ali su vozači na drugom i trećem mestu zamenili mesta – Perez je na kraju bio drugi, a Lekler treći.

Oskar Pjastri je odlično odvezao ovu stazu, i zasluženo se našao na četvrtom mestu. Slično se može reći i za Fernanda Alonsa koji je na kraju završio kao peti u Saudijskoj Arabiji. Na šestom mestu je bio Džordž Rasel, a na sedmom je završio Oliver Berman u bolidu Ferariju koji je uskočio umesto Karlosa Sainca koji je morao na operaciju slepog creva.

Osmi je bio Lando Noris, a deveti Luis Hamilton koji zasigurno nije bio zadovoljan svojim ostvarenjima u prve dve trke nove sezone. Deseti u Saudijskoj Arabiji je bio Niko Hilkenberg.

Sainc najbrži u Australiji

Nakon što su završene kvalifikacije za treću trku u sezoni, Veliku nagradu Australije u kojima je pobedio Maks Ferštapen, svima je sigurno pred očima bila prošla sezona u kojoj se pobednik gotovo znao od početka, i gde je bilo malo neizvesnosti koja je toliko svojstvena Formuli 1.

No, trka u Melburnu je ipak pokazala da su i veliki šampioni ranjivi. Onda kada to apsolutno niko nije očekivao, Maksu Ferštapenu je otkazao bolid na samom početku trke – naime, kočnice su bile te koje su napravile problem.

Ferštapen je samo mogao da parkira svoj bolid, i da nezadovoljan završi trku mnogo ranije nego što je to očekivao. U takvim okolnostima, svoju šansu je iskoristio Karlos Sainc, i došao do svog prvenca ove sezone.

On je sigurnom vožnjom došao do pobede ne dozvolivši da mu je bilo ko u bilo kom trenutku eventualno ugrozi. Trijumf Ferarija na ovoj trci kompletirao je Šarl Lekler koji je osvojio drugo mesto.

Treći je bio Lando Noris u Meklarenu, a četvrti njegov klupski kolega, Oskar Pjastri, a to je obradovila i mnoge koji su bili učesnici klađenja uživo na ovu trku. Na petom mestu se našao Serhio Perez, a kao šesti je završio Lens Strol.

Sedmi je bio Juki Cunoda, a osmi Fernando Alonso koji je nastavio da skuplja bodove na svakoj trci do tada. Deveti je bio Niko Hilkenberg, a deseti njegov kolega iz Hasa, Kevin Magnusen.

Drugi čitaju

Možda vas zanima