back to top

Vežbanje nakon provoda, da li je preporučljivo

Vežbanje nakon provoda – da ili ne?

Nakon noći provedene u slavlju, pitanje koje se nameće je trebate li se upustiti u vežbanje nakon provoda ili biste trebali dopustiti telu da se odmori.

Odgovor na to pitanje nije crno-bijel, već ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući vaše opće zdravstveno stanje i razinu mamurluka koju osjećate.

Prednosti vežbanja

Vežbanje nakon noći punih alkohola i slavlja može imati nekoliko prednosti:

Ubrazava detoksikaciju: Fizička aktivnost može potaknuti cirkulaciju krvi i ubrzati izlučivanje toksina iz tijela. Ovo može pomoći da se brže osjećate bolje.

Povećava energetsku razinu: Iako se možda osjećate umorno nakon noći provedene u slavlju, vježbanje može povećati vašu energiju i poboljšati raspoloženje. Tjelesna aktivnost potiče lučenje endorfina, hormona sreće.

Smanjuje mučninu: Umjerena tjelesna aktivnost može pomoći smanjiti osjećaj mučnine povezan s mamurlukom.

Pomaže u održavanju zdravih navika: Ako ste postavili ciljeve za zdraviji način života u novoj godini, vježbanje nakon Dočeka Nove godine može biti prvi korak prema ostvarenju tih ciljeva. Početak godine s aktivnošću može postaviti ton za zdravu i aktivnu godinu.

vežbanje nakon provoda
Vežbanje nakon provoda – da ili ne?

Kada treba izbegavati vežbanje

Unatoč brojnim prednostima, postoje situacije u kojima bi bilo bolje izbegavati vežbanje nakon noći provedene u slavlju:

Teži mamurluk: Ako se osećate izrazito loše, s jakom glavoboljom, mučninom ili povraćanjem, vežbanje može pogoršati stanje. U takvim slučajevima, vaše telo treba odmor i hidrataciju.

Pomanjkanje sna: Ako niste dovoljno spavali tekom noći, intenzivna vežba može dodatno iscrpiti vaše telo i um. Nedostatak sna može povećati rizik od ozljeda tekom vežbanja.

Opća slabost: Ako se osećate općenito slabo i iscrpljeno, telesna aktivnost može biti kontraproduktivna. Bolje je sačekati dok se ne osećate jače.

Dehidracija: Ako ste dehidrirani zbog konzumacije alkohola, telesna aktivnost može povećati rizik od daljnje dehidracije. Prije nego krenete vežbati, obavezno nadoknadite tekućinu.

vežbanje nakon provoda
Vežbanje nakon provoda

Vežbe koje leče mamurluk

Da biste ublažili simptome mamurluka, možete isprobati nekoliko vežbi. Ove vežbe se fokusiraju na opuštanje, poboljšanje cirkulacije i blagu fizičku aktivnost kako bi pomogle vašem telu da se oporavi.

Uvek se setite da ostanete hidrirani i slušajte svoje telo, izbegavajući bilo kakvu napornu aktivnost ako se ne osećate dobro. Evo nekih vežbi koje mogu pomoći:

  1. Šetnja: Lagana šetnja napolju može pomoći da se razbistri glava i poboljša cirkulacija. Svež vazduh i promena okruženja takođe mogu biti korisni.
  2. Istezanje: Jednostavne vežbe istezanja mogu olakšati napetost i ukočenost. Fokusirajte se na blage istezanja, izbegavajući bilo šta previše naporno.
  3. Joga: Određene joga poze mogu pomoći u varenju i olakšati glavobolju. Poze kao što su Poza deteta, Mačka-Krava i Noge uz zid su blage i obnavljajuće.
  4. Duboko disanje: Vežbe dubokog disanja mogu pomoći u smirivanju nervnog sistema i smanjenju stresa. Pokušajte duboko udahnuti na četiri odbrojavanja, zadržati dah na sedam odbrojavanja i izdahnuti na osam odbrojavanja.
  5. Tai Chi ili Qigong: Ove blage borilačke veštine uključuju spore, namernje pokrete i mogu biti veoma opuštajuće i obnavljajuće.
  6. Lagani kardio: Ako se osećate sposobnim, lagane kardio vežbe poput vožnje na stacionarnom biciklu ili sporo trčanje može povećati endorfine i poboljšati raspoloženje.
  7. Vežbe sa penastim valjkom: Lagano valjanje mišića sa penastim valjkom može pomoći u ublažavanju mišićne napetosti i poboljšanju cirkulacije.

Ključ je da ostanete nežni i opušteni. Ako osetite vrtoglavicu ili slabost, odmah prestanite i odmorite se.

Takođe je važno da nastavite da pijete vodu i moguće nadoknadite elektrolite ako ste povraćali ili se obilno znojili. Ako simptomi traju ili se pogoršaju, preporučljivo je konsultovati zdravstvenog stručnjaka.

Alternativne Opcije

Ako se odlučite vježbati, obratite pažnju na svoje telo i slušajte njegove signale. Umerena telesna aktivnost, kao šetnja ili lagana joga, može biti dobra opcija.

Ovo će vam pomoći poboljšati cirkulaciju, osećati se energičnijim i smanjiti osećaj mučnine.

Alternativno, možete koristiti ovu priliku da se posvetite opuštanju i obnovi. Meditacija, masaža ili vruća kupka mogu vam pomoći osjećati se bolje i brže se oporaviti od mamurluka.

vežbanje nakon provoda
Vežbanje nakon Nove godine

Zaključak

Pitanje vježbanja nakon ludog provoda nije jednostavan “da” ili “ne”. Ovisi o vašem osobnom stanju, razini mamurluka i fizičkoj spremnosti.

Umjerena tjelesna aktivnost može vam pomoći ubrzati detoksikaciju, povratiti energiju i postaviti temelje za zdravu godinu.

Međutim, ako se osjećate izrazito loše ili dehidrirano, bolje je sačekati s vežbanjem i posvetiti se odmoru i hidrataciji.

Važno je slušati svoje telo i postupiti onako kako vam najbolje odgovara kako biste se brže vratili u formu.

Preporučujemo da pročitate:

Drugi čitaju

Možda vas zanima