back to top

Kako napraviti video tutorijal

Kako napraviti video tutorijal može biti korisno i zabavno iskustvo, bez obzira jeste li stručnjak u određenom području ili želite podijeliti svoje znanje s drugima.

Evo koraka koje možete slijediti kako biste napravili učinkovit video tutorijal:

Odabir teme i cilja:

 • Prvo, odaberite temu koju želite obraditi u svom video tutorijalu. To može biti bilo što, od kuhanja i šminkanja do programiranja ili vježbanja.
 • Definirajte svoj cilj: Što želite postići ovim tutorialom? Kome je namijenjen?
kako napraviti video tutorijal
Kako napraviti video tutorijal

Planiranje sadržaja:

 • Napravite detaljan plan sadržaja koji će obuhvatiti sve bitne korake ili informacije koje želite podijeliti.
 • Organizirajte svoj materijal kako biste ga predstavili na logičan i razumljiv način.
 • Razmislite o trajanju videa. Dugi tutorijali mogu brzo izgubiti pažnju gledatelja, pa pokušajte biti što konkretniji i suzdržani.

Priprema i rekviziti:

 • Prije nego što krenete s snimanjem, pripremite sve što vam je potrebno. To uključuje rekvizite, alate, pripremljene primjere ili demonstracije.
 • Pobrinite se da je vaše okruženje dobro osvijetljeno i da je pozadina čista i uredna.

Kvalitetna oprema:

 • Upotrijebite kvalitetnu kameru, mikrofon i rasvjetu. Iako moderni pametni telefoni često imaju dobre kamere, kvalitetna oprema može poboljšati konačni izgled i zvuk vašeg videa.
 • Kvalitetan zvuk je također ključan, pa se pobrinite da vas gledatelji dobro čuju.

Snimanje videa:

 • Držite se svog plana sadržaja i polako prolazite kroz svaki korak ili informaciju.
 • Govorite jasno i razumljivo. Ako koristite stručne izraze, objasnite ih.
 • Ako je moguće, koristite montažu kako biste izbacili nepotrebne dijelove ili prelazili s jednog koraka na drugi brzo i glatko.
kako napraviti video tutorijal
Kako napraviti video tutorijal

Montaža videa:

 • Nakon snimanja, uzmite si vremena za uređivanje. Uređivačke aplikacije poput Adobe Premiere, Final Cut Pro ili besplatni programi poput iMovie mogu biti korisni za uređivanje.
 • Dodajte uvod i zaključak, gdje možete sažeti glavne točke tutorijala.
 • Koristite tekst, grafike ili animacije kako biste dodali dodatne informacije ili naglasili ključne koncepte.

Dodajte naraciju ili komentare:

 • Ako smatrate da je korisno, možete dodati naraciju ili komentare koji će pojašnjavati korake ili informacije u videu.

Muzika i zvučni efekti:

 • Ako želite, dodajte glazbu ili zvučne efekte kako biste poboljšali iskustvo gledanja.
 • Pobrinite se da muzika ne bude preglasna i da ne ometa vaš glas ili naraciju.

Pregledajte i ispravite:

 • Pregledajte konačni video i provjerite ima li grešaka ili nejasnoća. Ako ih pronađete, ispravite ih.

Objava i dijeljenje:

 • Nakon što ste zadovoljni svojim tutorijalom, objavite ga na platformi po vašem izboru. To može biti YouTube, Vimeo, društvene mreže ili neka druga platforma.
 • Dijelite svoj tutorial s publikom i promovirajte ga kako biste privukli više gledatelja.

Interakcija s publikom:

 • Budite spremni na komentare i pitanja od strane publike. Odgovarajte na njih kako biste stvorili zajednicu i pružili dodatnu podršku ili pojašnjenja.

Napraviti dobar video tutorijal zahtijeva vježbu i strpljenje. S vremenom ćete postajati bolji u planiranju, snimanju i uređivanju svojih videa, a vaša publika će cijeniti kvalitetne i informativne tutorijale koje stvarate.

kako napraviti video tutorijal
Kako napraviti video tutorijal

Koji su najbolji programi za pravljenje video tutorijala

Postoji mnogo različitih programa za izradu video tutorijala, a odabir najboljeg ovisi o vašim potrebama i preferencama. Evo nekoliko popularnih programa koji se često koriste za stvaranje video tutorijala:

Camtasia Studio: Camtasia je moćan alat za stvaranje video tutorijala s bogatim mogućnostima za uređivanje i snimanje zaslona. Ovaj program omogućuje vam snimanje zaslona, dodavanje naracije, tekstualnih komentara, animacija i drugih efekata.

Adobe Premiere Pro: Adobe Premiere Pro je profesionalni uređivač video sadržaja koji pruža napredne mogućnosti za uređivanje, montažu i dodavanje specijalnih efekata. Iako je složeniji od nekih drugih alata, omogućuje vam potpunu kontrolu nad vašim video tutorijalima.

iMovie: iMovie je besplatni uređivač videa za macOS i iOS uređaje. S jednostavnim sučeljem i intuitivnim alatima, iMovie je odličan za početnike i one koji žele brzo i lako uređivati video tutorijale.

Filmora: Wondershare Filmora je dostupna platforma za uređivanje videa koja nudi mnoge funkcije za uređivanje i stvaranje privlačnih video tutorijala. Ima mnogo gotovih efekata i prelaza.

ScreenFlow: ScreenFlow je popularan alat za snimanje zaslona i uređivanje videa dostupan za Mac. Omogućuje vam snimanje zaslona, dodavanje naracije i uređivanje video materijala.

OBS Studio: OBS Studio je besplatna i otvorena platforma za snimanje zaslona i emitiranje uživo. Ovo je odličan alat za stvaranje video tutorijala koji uključuju snimanje zaslona i interakciju uživo s publikom.

HitFilm Express: HitFilm Express je besplatan uređivač videa koji kombinira snimanje zaslona s naprednim alatima za uređivanje i vizualne efekte. Pogodan je za stvaranje visokokvalitetnih video tutorijala.

Screencast-O-Matic: Ovaj je alat posebno usmjeren na snimanje zaslona i stvaranje video tutorijala. Ima jednostavno sučelje i osnovne funkcije za uređivanje.

Microsoft PowerPoint: Ako želite jednostavan način za stvaranje video tutorijala, PowerPoint omogućuje izradu prezentacija koje se mogu pretvoriti u videozapise. Ovo je korisno za prezentacije i demonstracije.

Snagit: Snagit je alat za snimanje zaslona i stvaranje screenshotova, ali također ima mogućnosti za snimanje video tutorijala i brzo uređivanje.

Koji alat odabrati ovisi o vašim potrebama i razini iskustva. Ako ste početnik, možda ćete početi s jednostavnijim alatima poput iMovie ili Screencast-O-Matic.

S druge strane, ako ste iskusni uređivač videa i trebate naprednije funkcije, alati poput Camtasie Studio, Adobe Premiere Pro ili HitFilm Express mogli bi vam bolje odgovarati.

Važno je odabrati alat koji najbolje odgovara vašem projektu i udovoljava vašim zahtjevima za uređivanjem video tutorijala.

Preporučujemo da pročitate:

Drugi čitaju

Možda vas zanima