back to top

Saveti kako uštedeti novac na namirnicama

U periodu velike inflacije svjesni smo da će rast cijena još trajati.

Zbog toga mnogi traže načine kako uštedeti na svakodnevnim troškovima pa čak i namirnicama.

U nastavku pogledajte efikasne načine kako uštedeti novac na namirnicama koji vam mogu poslužiti bez obzira na iznos mesečnih prihoda.

Ušteda novca na namirnicama jedan je od najučinkovitijih načina za smanjenje kućnog budžeta bez žrtvovanja kvalitete života.

Saveti kako uštedeti novac na namirnicama

Evo nekoliko praktičnih saveta kako uštedeti novac prilikom kupovine namirnica:

Planirajte obroke unapred: Pre odlaska u prodavnicu, planirajte svoje obroke za nedelju dana. Na taj način možete kupiti samo ono što vam je stvarno potrebno, smanjujući impulsivnu kupovinu i bacanje hrane.

saveti kako uštedeti novac na namirnicama
Saveti kako uštedeti novac na namirnicama

Napravite spisak za kupovinu: Kada imate plan obroka, sastavite detaljan spisak za kupovinu. Držite se spiska tokom kupovine kako biste izbegli nepotrebne troškove.

Koristite kupone i pratite akcije: Redovno proveravajte letke s akcijama iz lokalnih supermarketa i iskoristite kupone kad god je to moguće. Mnoge prodavnice nude digitalne kupone ili posebne popuste putem svojih mobilnih aplikacija.

Kupujte sezonsko voće i povrće: Sezonske namirnice su često jeftinije i svežije. Osim toga, kupovinom lokalnih proizvoda podržavate lokalnu ekonomiju.

Kupujte na veliko: Za proizvode koje često koristite i koji imaju duži rok trajanja, razmislite o kupovini u većim količinama. To obično dolazi s popustom.

Izbegavajte gotove obroke: Iako su gotovi obroci praktični, često su skuplji i manje zdravi. Kuvanjem kod kuće štedite novac i imate kontrolu nad sastojcima.

Iskoristite sve što kupite: Razmislite kako iskoristiti ostatke hrane ili proizvode koji su blizu isteka roka trajanja. Ovo može uključivati pravljenje čorbi, smutija ili zamrzavanje za kasniju upotrebu.

Usporedite cene po jedinici: Ponekad veće pakovanje nije uvek jeftinije. Proveravajući cenu po jedinici (kilogramu, litri itd.), možete odabrati najisplativiju opciju.

Koristite sopstvene torbe: Mnoge prodavnice naplaćuju plastične torbe, pa nošenjem sopstvenih torbi za višekratnu upotrebu možete uštedeti i novac i doprineti očuvanju okoline.

saveti kako uštedeti novac na namirnicama
Saveti kako uštedeti novac na namirnicama

Budite fleksibilni: Ako nađete dobru akciju na određenu namirnicu, razmislite kako je možete uključiti u svoj nedeljni plan obroka čak i ako nije bila u originalnom planu.

Prateći ove savete, možete znatno smanjiti troškove namirnica i uštedeti novac koji možete iskoristiti na druge važne stvari u životu. Ušteda na namirnicama ne znači nužno smanjenje kvalitete obroka, već pametnije upravljanje resursima koje imate.

Kako pratiti akcije i popuste u supermarketima?

Pratiti akcije i popuste u supermarketima može vam pomoći da značajno uštedite na kupovini. Evo nekoliko načina kako to možete učiniti efikasno:

Pretplatite se na newslettere i letke: Mnogi supermarketi šalju nedeljne ili mesečne letke s trenutnim akcijama i popustima putem e-maila ili direktno u vaš poštanski sandučić. Pretplatom na te newslettere, uvek ćete biti u toku s najnovijim ponudama.

Koristite mobilne aplikacije supermarketa: Većina većih lanaca supermarketa ima vlastite mobilne aplikacije koje redovno ažuriraju s trenutnim akcijama i ekskluzivnim popustima za korisnike aplikacija. Takođe, neke aplikacije omogućavaju digitalno sakupljanje bodova ili kupona koje možete iskoristiti za dodatne uštede.

saveti kako uštedeti novac na namirnicama
Saveti kako uštedeti novac na namirnicama

Pratite web stranice za usporedbu cena: Postoje web stranice i servisi koji omogućavaju usporedbu cena proizvoda između različitih supermarketa. Ovo može biti korisno za planiranje kupovine i pronalaženje najboljih ponuda.

Pratite društvene mreže: Mnogi supermarketi koriste društvene mreže kao što su Facebook, Instagram i Twitter za objavu trenutnih akcija, popusta i natječaja. Pratite svoje omiljene supermarkete kako biste imali pristup tim informacijama.

Koristite loyalty kartice: Loyalty kartice supermarketa često nude dodatne popuste, akcije i bodove koje možete iskoristiti za buduće kupovine. Ako redovno kupujete u određenom supermarketu, isplati se iskoristiti prednosti lojalnosnog programa.

Pridružite se grupama i forumima za štednju: Na internetu postoji mnogo grupa i foruma gde ljudi dele informacije o akcijama i popustima u supermarketima. Pridruživanjem takvim zajednicama možete dobiti korisne savete i saznati za akcije koje biste inače možda propustili.

Planirajte kupovinu unapred: Ako unapred znate što vam je potrebno, lakše ćete pratiti relevantne akcije i popuste te izbeći impulsivnu kupovinu skupljih proizvoda koji nisu na akciji.

Budite fleksibilni s brendovima: Ponekad su proizvodi manje poznatih brendova ili kućnih brendova supermarketa na većem popustu. Ako niste previše vezani za određene brendove, možete iskoristiti te ponude za dodatne uštede.

Pratite li ove savete, moći ćete efikasnije pratiti akcije i popuste u supermarketima i tako uštedeti na svojoj svakodnevnoj kupovini.

Preporučujemo da pročitate:

Drugi čitaju

Možda vas zanima